Suszenie podczerwienią w sektorze produkcyjnym – innowacja

Biznes

Tradycyjne suszenie wyrobów wszelkiego rodzaju nierzadko jest konieczne, ale zajmuje ogrom czasu, przez co produkcja nie jest do końca efektywna, a jej wydajność znacznie spada. Okazuje się, że jest na to doskonałe rozwiązanie. Profesjonalne suszarnie wyposażone są teraz w suszarnie bębnowe, które do suszenia wykorzystują podczerwień. To prawdziwa innowacja na rynku, która wykazuje wiele zalet. Poznaj je już teraz.

Suszenie podczerwienią dla zwiększenia jakości finalnego produktu

Suszenie przy zastosowaniu podczerwieni, w jaką wyposażona jest nowoczesna suszarnia bębnowa, może zupełnie zastąpić tradycyjny proces. Co więcej, suszenie podczerwienią w żaden sposób nie wpływa negatywie na wyrabiany produkt, co wcześniej miało miejsce w przypadku suszenia tradycyjnego. Zdarzało się, że w trakcie jego trwania uszkadzane zostawały na przykład składniki aktywne. Suszenie podczerwienią hamuje ten niekorzystny proces, dzięki czemu finalny produkt jest o wiele lepszej jakości. Okazuje się również, że suszarnia bębnowa z podczerwienią zapobiega powstawaniu szkodliwych zarodków, a nawet chroni żywność przed powstawaniem procesu psucia.

Jak działa podczerwień w trakcie suszenia?

Podczerwień nagrzewa produkt od środka, dzięki czemu całkowicie usuwa wilgoć, ale nie doprowadza do wysuszenia, zmiany wyglądu, zapachu ani smaku towaru. Dzięki temu suszone mogą być wszystkie produkty, nawet te najbardziej delikatne i podatne na uszkodzenia właśnie poprzez suszenie konwencjonalne. Suszenie podczerwienią jest nieinwazyjne, chroni produkty, które są wrażliwe ze względu na temperaturę, a samo suszenie odbywa się zawsze w równomiernym stopniu. Jest też realizowane szybciej od tego tradycyjnego, dzięki czemu zwiększa się wydajność całego procesu produkcji w jej finalnym etapie. Suszarnia bębnowa pozwala wysuszyć produkt w kilka minut, a nie kilka godzin, z zachowaniem pełnej wartości witaminowej, wspomnianego już wyglądu, smaku oraz zapachu.

Warto również dodać, że suszenie podczerwienią coraz częściej wykorzystywane jest także do prażenia. Zakłady produkcyjne korzystają z takich dobrodziejstw w ramach prażenia orzechów, przypraw oraz ziaren.

Podsumowanie – zalety suszarni z podczerwienią

Suszarnia bębnowa na podczerwień jest z całą pewnością przyszłością, biorąc pod uwagę rozwój ostatecznego etapu produkcji różnego rodzaju produktów. Coraz więcej przedsiębiorstw, które chcą rozwijać swoje produkcje, wykazywać nie tylko zaangażowanie i zainteresowanie innowacyjnymi rozwiązaniami, stawia na inwestycje, które pozwalają nie tylko ograniczać koszty, ale i czas. Właśnie dlatego tak istotne jest skupienie uwagi nie tylko na procesie produkcyjnym na jego początku, ale również w etapie końcowym.

Wyposażenie hali produkcyjnej w suszarnię bębnową na podczerwień znacznie obniża koszty eksploatacyjne. Suszenie trwa krócej, dzięki czemu w tym samym czasie obróbce tego rodzaju może być poddana o wiele większa partia towaru.

Pamiętamy również o tym, że podczerwień w żaden sposób nie wpływa negatywnie na sam produkt, wręcz przeciwnie, może wzbogacić jego jakość.

Warto też zaznaczyć, że suszarka może być wykorzystywana również do prażenia albo opiekania produktów.

Lost Password